CENTAR MANAS

MASAŽA RIJEKA

Centar Manas line image

PROJEKT *ŠANSA JE U MOJIM RUKAMA*

UKRATKO O PROJEKTU

Naziv projekta: „ŠANSA JE U MOJIM RUKAMA“
Program dodjele bespovratnih sredstava: Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom
Koordinator: CENTAROPREMA RE&ZIN d.o.o.
Su-korisnici: UČILIŠTE LOVRAN, UDRUGA SLIJEPIH PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE, TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA
Ciljna skupina: osobe s invaliditetom u Primorsko-goranskoj županiji, starosti 18-65 godina, nezaposlene ili neaktivne, slijepe ili slabovidne ili druge vrste invaliditeta
Ukupna vrijednost projekta: 114.407,27 EUR (100%), a od toga:
– Darovnica Europske Unije = 108.686,91 EUR (95% ukupne vrijednosti projekta)
– UČILIŠTE LOVRAN = 2.860,18 EUR (2,5%)
– CENTAROPREMA RE&ZIN = 2.860,18 EUR (2,5%)
Trajanje projekta: 1.04.2015 – 31.03.2016. (12 mjeseci)
Lokacija: Primorsko – goranska županija

U vremenima u kojima su osobe s invaliditetom sve rjeđe u središtu bilo kakvog zanimanja, u kojima je podršku teško dobiti, a posao još manje izuzetno je važno istaknuti projekt u koji se odnedavno ‘punim plućima’ uključio i Centar Manas.

Radi se o hvalevrijednom projektu Europske unije pod nazivom ‘Šansa je u mojim rukama’, a kojemu je osnovni cilj poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom na području Primorsko-goranske županije.

Centar Manas, koji će uskoro proslaviti prvu godinu uspješnog postojanja, bez razmišljanja se uključio u projekt te omogućio slijepim i slabovidnim osobama praktičnu vježbu i edukaciju u svojim prostorijama u trajanju od 90 sati.

Opći cilj projekta jest povećati zapošljivost osoba s invaliditetom u Primorsko-goranskoj županiji, pružanje podrške u integraciji na tržište rada te razvijanje i provođenje prilagođenih programa osposobljavanja za zanimanja u zdravstvenom turizmu s obzirom na to kako se smatra da osobe s invaliditetom itekako imaju ‘što za reći’ i u sektoru zdravstvenog turizma.

Realne radne sate, uvjete i metode tako je u Centru Manas prva iskušala Ines Lilić, najmlađa članica prve skupine polaznika programa osposobljavanja. Dvadesetogodišnjakinja za sebe kaže da je, usprkos oštećenju vida koje joj je dijagnosticirano sa samo tri mjeseca, kroz čitav život imala mnogo prijatelja koji su joj pomagali i ‘uskakali’ kad god je bilo potrebno.

“Moji su osnovnoškolski dani bili ispunjeni radošću, smijehom i raznim zanimljivim događajima. Kako je vrijeme prolazilo i kretalo se poput lišća u jesen, došlo je vrijeme za srednju školu. Nisam znala što bih upisala, na kraju sam se našla u Ekonomskoj školi i nije mi žao jer sam upravo tamo upoznala ljude koji mi u životu puno znače. Smatram se veselom, marljivom i društvenom osobom, uvijek sam spremna pomoći drugima… Volim konje, dupine i pse, izlaziti s prijateljima, tu i tamo igrati odbojku…”

Projekt koji s čak 114 tisuća eura sufinancira Europska unija iz svoga socijalnog fonda došla joj je kao ‘naručen’, a edukacijom u Centru Manas izuzetno je zadovoljna.

“Odmah nakon srednje škole odlučila sam krenuti na ovu edukaciju jer smatram kako to može biti moja budućnost. S obzirom na to da sam početnica, sjajno mi ide, a nadam se da ću s vremenom još više i bolje usavršiti svoje vještine te naposljetku i naći posao”, govori Ines.

Osim već navednog, ‘Šansa je u mojim rukama’ pruža i mogućnost pristupa tržištu rada kroz razvoj poduzetničkih vještina, soft-skill radionice te radionice za traženje posla. U sklopu programa, u Centru Manas još će najmanje jedna osoba usvojiti znanje aromaterapije, proučiti utjecaj ljekovitoga bilja na ljudsko zdravlje te uz pravilnu primjenu eteričnih ulja pri masaži pomoći svojim klijentima ublažiti posljedice stresa, opustiti mišiće te im na najbolji mogući način pomoći u njihovoj psihofizičkoj relaksaciji.

Payment info

Nudimo mogućnost plaćanja kreditnim karticama, te mogućnost obročnog plaćanja.